Forældremyndighed​

Hvis man er gift eller samlevende og har børn sammen med den anden forælder, skal der tages stilling til, hvad der skal ske med børnene ved en skilsmisse/samlivsophævelse.

Der skal bl.a. tages stilling til, hvor barnet skal have bopæl, om der skal fastsættes samvær, og i givet fald hvor meget, ligesom der skal tages stilling til, om man skal opretholde den fælles forældremyndighed, eller om den fælles forældremyndighed skal ophæves og tillægges den ene af forældrene alene.

Forældrene kan – hvis de er enige - indgå aftale om henholdsvis bopæl, samvær og forældremyndighed ved Familieretshuset (tidligere benævnt Statsforvaltningen). Hvis forældrene ikke er enige, er det imidlertid Familieretten, der træffer afgørelse i sagen. Er man ikke enig i Familierettens afgørelse, kan denne efterfølgende indbringes for Landsretten.

Kort fortalt er udgangspunktet ved henholdsvis bopæl, samvær og forældremyndighed følgende:

​Bopæl:

Børn kan kun have deres adresse registreret hos den ene af forældrene; bopælsforælderen.

Som bopælsforælder, kan man på egen hånd træffe de mindre daglige beslutninger for barnet, mens de større beslutninger om barnet, skal aftales mellem bopæls- og samværsforælderen. Større beslutninger kan eksempelvis være hvor barnet skal gå i skole, om det skal konfirmeres eller ej, eller om barnet må tage på efterskoleophold.

Samvær:

Det er vigtigt at pointere, at det er børnene, der har samværsret – ikke forældrene. Et barn har som udgangspunkt behov for at have regelmæssig kontakt til begge forældre. Hvis I ikke kan blive enige om en samværsordning, er det Familieretten som fastsætter denne. Det er hensynet til barnet, der afgør omfanget af samværet. Det er som udgangspunkt kun i sager, hvor det skønnes at være direkte skadeligt for barnet, at der ikke fastsættes samvær i et eller andet omfang. I svære sager – f.eks. i sager, hvor barnet i en længere periode ikke har haft samvær med den ene af forældrene – kan et samvær eventuelt fastsættes som et overvåget samvær.

Forældremyndighed:

Som udgangspunkt er der fælles forældremyndighed, også efter en skilsmisse/samlivsophævelse, og dette udgangspunkt kan alene fraviges hvis der er dokumenteret så store samarbejdsvanskeligheder, at det vil være til skade for barnet, at der fortsat er fælles forældremyndighed. Det er vigtigt at understrege, at forældremyndigheden ikke er afgørende for, om man kan få fastsat samvær med sit barn.

Der kan ofte opnås fri proces i sagerne, hvilket i givet fald indebærer, at det ikke vil være forbundet med omkostninger for dig, at få ført sagen. ​

Vi har stor forståelse for, at disse spørgsmål som oftest fylder allermest i tankerne ved en skilsmisse/samlivsophævelse, Kontorets fagansvarlige advokater, Christina L. Larsen, Annette Petersen, Andreas Bruun har betydelig erfaring med at rådgive indenfor området og føre sagerne i Familieretten – og om nødvendigt – efterfølgende i Landsretten.

usp-team

Kommunikation i øjenhøjde

Ajour Advokater sætter en ære i at levere uformel og forståelig rådgivning med afsæt i netop dine/jeres behov.
​ 

usp-raadgivning

Skræddersyet juridisk rådgivning

Vi lægger vægt på et professionelt og varigt forhold til vores kunder som udgangspunkt for at yde den bedste rådgivning.
​ 

usp-ekspertise

Bred ekspertise

​​Ajour Advokater har betydelig erfaring og ekspertise indenfor både erhvervsretslig rådgivning og rådgivning til private og offentlige myndigheder.

Ajour Advokater

Vindegade 74, 3. sal, 5000 Odense C

Klik her for rutevejledning

Advokatfirma siden 2008 med rådgivning af høj standard. Vi er medlem af Advokatsamfundet og lægger vægt på at yde den bedst mulige juridiske rådgivning.

as-logo

CVR-nummer: 31280834